Reklama

Wiktoria Kopniewska

Od Wiktoria Kopniewska
Kopniewska

Kampania nt. Przemocy

Kampania nt. Uzależnień

PDF Drukuj
Okienko widza
Wpisany przez Administrator   

Najsłynniejsze francuskie tosty


Croque monsieur i jego siostra - croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol tamtejszej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje się prosty i sycący posiłek, doskonały na śniadanie, lunch, a nawet obiad, jeśli zaserwujemy ją w towarzystwie sałatki.


Polecamy przepis na croque madame, a jeśli marzy wam się croque mosieur – po prostu przygotujcie wersję bez jajka sadzonego, czyli zdejmijcie „chrupiącej damie” kapelusz!

Autor zdjęcia: Aldamer MSM Mońki                                                                                                  Od Francuskie tosty

 

Składniki (2 porcje):

- 4 kromki chleba tostowego

- 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki

- 4 plasterki szynki

- 2 jajka

- 2 łyżki masła

- sól

- pieprz

- keczup


Przygotowanie:

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach.


Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący. W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu.


Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!


Opr. MB i JT

 

Dodaj komentarz

Szanowny Użytkowniku, gwarantujemy Ci pełną swobodę komentowania, ale z wyłączeniem wulgaryzmów bądź treści powszechnie uznanych za obraźliwe.


s
© 2011-2015 walczanin.pl | Portal dla Wałcza i powiatu wałeckiego | Joomla Template by vonfio.de