Drukuj
Wałcz
Wpisany przez Administrator   

Majówkowe grillowanie ze smakiem!


Kulinarna uczta na świeżym powietrzu, w otoczeniu zieleni i w doborowym towarzystwie – marzymy o niej już od kilku miesięcy. Prezentujemy przepisy na specjały grillowe, które sprawdzą się podczas majówkowych spotkań ze znajomymi. Popularny ketchup oraz musztardę zastąpmy wyjątkowymi sosami, które podkreślą smak przygotowanych potraw!


Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy jest pomysłodawcą wszystkich dań.

Autor zdjęcia: Tarsmak                                                                                                                             Od Grillowanie

 

Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym


Składniki:

- 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g)

- 2 kulki sera mozarella

- 3-4 pomidory suszone z oliwy

- olej

- świeża bazylia i rozmaryn

- sól, pieprz do smaku

- Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

 

Wykonanie:

Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła.


Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.


Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym


Od Grillowanie


Składniki:

- 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)

- 4 placki tortilli

- 1 papryka świeża czerwona

- 1 papryka świeża zielona

- 1 por

- 2 średnie marchwie

- 2 łyżki oleju

- sól, pieprz do smaku

- Sos koperkowy Tarsmak

 

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć.


Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z Sosem koperkowym Tarsmak.