Owoce liofilizowane to doskonała alternatywa dla świeżych owoców, zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Owoce suszone mrozem zachowują smak i zapach bez uszczerbku dla wartości odżywczych. Są łatwe w przechowywaniu, posiadają kilku a czasem nawet kilkunastoletni termin przydatności do spożycia. Mogą stanowić szybką i zdrową przekąskę lub być składnikiem innych dań.
Owoce liofilizowane – dodatek do śniadania
Nie ma nic prostszego niż dorzucić garść suszonych truskawek, jagód lub malin do codziennej porcji owsianki. Wspaniale komponują się z kaszą jaglaną, a także są niezastąpionym dodatkiem do różnego rodzaju placków.
Wystarczy zmiksować kilka łyżek płatków owsianych, banana i jajko. Do otrzymanej masy wsypmy garść ulubionych liofilizowanych owoców. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach, mamy pyszne, pożywne i bardzo zdrowe śniadanie. Idealne na rozpoczęcie nowego dnia.
Takie placki są dobre również na zimno. Śmiało można je zapakować sobie lub dziecku do śniadaniówki.
Coś na słodko
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Wtedy warto sięgać po zdrowsze alternatywy niż sklepowe słodycze. Liofilizowane owoce w całości lub plastrach to świetny dodatek do ciast, ciasteczek, domowych batonów lub czekolady.
Wszelkiego rodzaju desery w pucharku, takie jak galaretki, musy czy lody łatwo wzbogacić o witaminy i niepowtarzalny smak posypując je owocami liofilizowanymi. Sprawdzą się tutaj owoce w całości, w plastrach lub w formie rozdrobnionej (grysu).
Owoce pokrojone w plastry wspaniale się prezentują jako dekoracja tortów i ciast.
Koktajl, shake a może herbata?
Koktajle są bardzo zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jest to napój na bazie nabiału i owoców. Poza sezonem warto sięgnąć po owoce liofilizowane. Wystarczy połączyć mleko, jogurt naturalny lub mleko roślinne z malinami, truskawkami, jeżynami czy jagodami, aby uzyskać pyszny koktajl.
Jeśli mamy ochotę na shake’a, koktajl łączymy z porcją lodów.
Aby wzbogacić smak i aromat swojej ulubionej herbaty można dodać do niej garść liofilizowanych owoców.
Samodzielna przekąska
W pracy, w szkole, w podróży, na spacerze. Zawsze, gdy dopada ochota, by wziąć coś na ząb. Warto mieć przy sobie porcję owoców liofilizowanych i chrupać bez wyrzutów sumienia.
Zastosowań owoców liofilizowanych jest całe mnóstwo. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wzbogacają każde danie w witaminy i składniki mineralne. Stanowią doskonałe połączenie smaku, aromatu i wartości odżywczych. A więc chrupmy je na zdrowie!